Mythe: De onverkoopbare plaat

Phil Spector zit zijn nadagen uit in de cel voor de moord op Lana Clarkson. Hij is een van de bekendste platenproducers met grote successen in de jaren ’60. Ook heeft hij wel eens zelf een plaatje opgenomen, bijvoorbeeld ‘Dance the screw’. Ken je de plaat niet? Kan kloppen…

Phil Spector had samen met zijn zakenpartner Lester Sill een succesvolle platenmaatschappij, genaamd Philles. Na onenigheid besloten ze na een tijdje te stoppen met elkaar en Philles. Er volgde een rechtzaak. Lester Sill had na het beëindigen van hun samenwerking, uiteindelijk via de rechter bedongen dat hij nog recht had op zijn deel Philles. Phil kon op dat moment niet met het geld op de proppen komen, dus sloot hij een deal met zijn voormalig zakenpartner.

Lester zal alle opbrengsten krijgen van de eerstvolgende single die Phil gaat uitbrengen. Gezien de succesvolle staat van dienst die Phil had gehad tijdens hun samenwerking, gaat Lester akkoord. Het geld zal binnen no-time zijn terugbetaald. En dat is de grootste fout die hij maar kan maken. Phil gaat de studio in met The Crystals en neemt in een avond ‘Let’s dance the screw part 1 and 2′ op. Het nummer duurt ruim 6 minuten en bevat een paar zinnen die oneindig worden herhaald. Tussen de regels door zingt Phil een aantal keer ‘Dance the scew’ en wordt het met wat muziekinstrumenten aan elkaar gespeeld. Het nummer is al slecht, maar doordat het 6 minuten duurt op zowel de a -als b-kant, zal het nooit worden gedraaid op de radio. Om het af te maken, bezorgt Phil het resultaat bij zijn voormalig zakenpartner met op de kaft geschreven ‘DJ copy only’.

Phil kan niets worden gemaakt, want hij had zich op alle fronten aan de deal gehouden dat ook nog via de rechter was gesettled. Lester kan fluiten naar zijn centen, want uit deze plaat is geen commercieel succes te halen. Hij is genaaid door Phil op zijn eigen gebied, en op dat moment wordt hem ook duidelijk dat the screw geen dansje was…De plaat is een van de zeldzaamsten ooit gemaakt. Er zijn volgens verschillende bronnen maar twee of drie gedrukt. De plaat bestaat, maar Lester heeft het verhaal nooit bevestigd door zijn exemplaar te laten zien. Vind je het gek?

Maar goed, bij dit verhaal is het ook weer waar of niet waar? Hierr vind je het complete verhaal, en hierrr kun je de plaat beluisteren…

voormalig Chartsattack

%d bloggers liken dit: